tartaar van tonijn

500 gr verse tonijn

18 langoestines

18 mini tros pomodori tomaten

2 sjalotjes

Paar kappertjes

2 licht gezouten ansjovisjes

4 augurken

Olijfolie

Zeezout, peper, tabasco, worchestersaus

eigeel

 

Zwarte pepermayonaise

6 eidooiers

3 theel mosterd

3 eetl citroensap

6 dl olijfolie

Zout, verse zwarte peper, cayenne peper

 

Vanille olie

3 dl olijfolie

3 vanille stokjes

 

Voorbereiding (dag van te voren)

Splijt de vanillestokjes en leg ze in de olijfolie. Laat een dag weken.

 

Voorbereiding:

  • Meng voor de zwarte pepermayo, de eidooiers met de mosterd en het citroensap. Roer met een garde tot een luchtig mengsel. Voeg druppelsgewijs de olie toe tot een mayo ontstaat. Breng op smaak met veel verse peper, wat zout en cayennepeper. Doe in flesje met kleine spuit mond.
  • Verwarm de oven voor op 70 gr.

Pliceer de tomaten, maar laat het kroontje zitten.Snijd de onderzijde van de tomaten en lepel de zaadlijsten eruit. Plaats ze met de steeltjes naar boven op een bakplaat. Besprenkel met vanille olie en maal verse peper erover. Plaats ze een kwartiertje in de oven.

  • Hak voor de tonijntartaar de sjalotjes, de kappertjes, de ansjovisjes en augurken heel fijn.Hak de peterselie en de bieslook heel fijn. Hak de tonijn heel fijn. Voeg alles bij elkaar en roer met wat eigeel tot een mooie tartaar. Breng op smaak met zeezout, peper, tabasco en worchestersaus.
  • Ontkop de langoestines en pel de staartjes. Verwijder de maag (zakje aan de voorkant) en het darmkanaal. Verhit wat olijfolie in de koekenpan en bak de langoestines bruin. Plaats ze nog 3 min. In de oven om na te garen.